31 March 2010

::: My Future Career 9

Night Shift di A&E department memang menakjubkan, dari segala segi. Macam-macam sungguh perangai manusia - patients, relatives, doctors, nurses, OTs, HCA, medical students.. *sigh*

Now I wonder how long can I remain 'normal'. Bila in the middle of the night shift, mata bertukar menjadi merah, sepeti vampire dahagakan darah! Oh sungguh nikmat mencucuk mereka...~

Incik Macha, jangan pengsan....!


| bloodsucker! |

29 March 2010

::: Berjuang Bermati-matian

Minggu ini sangat busy. Busy dengan late shifts di A&E. Busy dengan diri sendiri. Di samping 'berjuang' bersama rakan-rakan yang bakal pulang ke kampung halaman. Tinggal daku di UK bersendiri. Menunggu pula kehadiran Incik Macha. Incik Macha, jangan lupa bawak Tiffany!

:sweaty:

Jumaat aritu 2 of my frens and I pergi bercanda membawa hati lara ke Birmingham. Then, tanpa angin tanpa ribut petir mahupun taufan, we decided to rent a car from Saturday till this coming Tuesday - just for the sake of a quick getaway. Adventurous bukan? Rugi tau kalau tak masuk mengorat kami.. Too bad borang dah habis. Yang tinggal hanya borang LT (stands for Luar Tabiee). Mau?

:devilishgrin:

Semalam we drove to Oxford. Hari ni pergi Cheshire Oaks Designer Outlets. Esok pergi London Heathrow Airport pulak - sending one of them who is goin back home to Malaysia. Karang la aku update segala cerita misteri nusantara kitorang bertiga tu. Mau pengsan dahulu. Mata sudah naik syeikh!

(PHOTO REMOVED)
ini bukan aku. ini roh aku.


| damn, aku rindu Malaysia! |

26 March 2010

::: Looking For Me?

mencari Arieza?


| nowhere to be seen |

23 March 2010

::: Beyond Reasonable Doubt

From the Brtish Heart Foundation Campaign


Few words from me, which reflect not just this campaign,
but our (or should i just mention my) daily life activities..

Not all chest pain is a cardiac origin.
Not all cardiac alert is an emergency.

Not all reasoning is explainable.
Not all doubt is beyond reasonable.
Not all doubt kills.

Selective + Relevant
is the correct formula


| and now i doubt the decision |

22 March 2010

::: Blogger Award - Cantik Ke???

La ni sedang tersebar virus-virus cinta. Eh, bukan! Virus-virus memberi award. Beautiful Blogger Award katenya.. Yang tak tahan tu, encik-encik belalai pun dapat - beautiful ke nyah oii? Bantai! Janji ada award dak?

:devilishgrin:

1st time skali aku dapat benda ni minggu lepas. Then sehari dua lepas tu ada lagi orang kasi award yang sama. So aku tunggu dalam seminggu, kasi kumpul nama-nama pemberi award. Boleh buat entry sekali harung. Anyway aku dapat award ni dari Siv666, Mario, BlackMel, MrChaon & TheCutePrincess. Terima kasih daun keladi, esok lusa bagi award lagi tapi aku prefer Cash Money la tapi. Aku jujur okay!

By the way, award ni kata suruh pass to another 15 bloggers then jawab soalan yang suruh aku tulis 7 things about myself. Apekehey nya pulak suruh jawab soalan? Ni award ke tag? Musykil betul ketiak aku. Dalam Anugerah Bintang Popular Berita Harian, takde pulak artis-artis tu kena jawab soalan dulu pastu baru boleh dapat the piala. Jadi sebagai koya-artis-yang-lebih-perasan-dirinya-popular, aku dengan bongkaknya tak akan menjawab soalan tersebut. Jujur lagi sekali. Tahniah Arieza!

Beautiful Blogger Award ni aku nak bagi kat semua-semua yang setia menadah mata membaca blog aku yang agak hancing ni. Nak bagi duit, belum mampu sey. Bagi award je la - tu pun bukan real punya piala, GAMBAR semata-mata! Rajin-rajin la copy paste sendiri ye. Ala kesian..

p/s : Untuk Encik Kulanz, Asada dan Lelaki Ini, maaflah sebab aku tak mampu menjawab tag lagi. Semua tag tu lebih panjang dari main page Utusan Malaysia. Makanya aku surrender. Maaf zahir & batin. Selamat Hari Raya. Jauh dari perantauan..

:antok:


| hati aku tak bengkak |

21 March 2010

::: Demam Hidung, Pening Tekak

Tatkala virus menyerang diri, habis sakit segala anak tekak & lobang heydong. Hingus meleleh, suara rock, kepala ting tong, muscles cramping, lemah longlai.

Nyah kamu virus dari badan aku ini!

:galit:


| ngape? |

19 March 2010

::: Kereta Terseret Di Kepala Lori Tanpa Disedari



Sila tengok video kat atas ni sampai habis. Terjadi kat Yorkshire UK hari Rabu haritu.

Yang ajaibnye, pemandu lori tu tak sedar langsung akan kewujudan kereta kat kepala lori dia tu. Dengan kelajuan 60mph, lori tu terus je bergerak selamba. Tak sedar yang dia dah terlanggar sebuah kereta, and kereta tersebut sedang terlekat kat depan kepala lori dia, and kereta tersebut sedang diseret ke depan bersama-sama dengan lori dia sekali. Very the aneh..

Time kejadian, pemandu kereta tu was still inside his car. After quite a while (probably ada orang jerit or bagi sign kat dia), then only the lorry driver sedar yang dia tengah 'menolak' sebuah kereta dengan percuma. Free-towing dow.. Jimat minyak kereta tu..

Pelik. Adakah kerana kepala lori tu agak besar? Ditambah dengan fokus pemandu lori tu yang terlalu tinggi, sambil memandang lurus ke hadapan dengan mata kuyu, akibat tak sempat minum kopi tongkat ali time brekfast. Sebab tu ke driver lori tu tak perasan yang dia dah terlanggar dan terseret kereta kat kepala lori dia?

Ish.. Aku still pelik! (untuk berita lanjut, KLIK SINI.)


| tak nak beli nombor ekor? |

18 March 2010

::: Taip ON SUNYI Dan Hantar Ke 383838

Penat? Bosan? Sunyi? Sepi? Gundah? Gulana? Ya maulana, kesian.... Anak angkat ayah pin pun ada kawan. Mari pegi langit carik kawan.. Mau? Ala gurau je. Untuk yang kesepian, takyah susah-susah dok taip ON SUNYI dan hantar ke 383838. Pathetic! Meh sini aku kasi petua percuma. 3 cara mudah nak buat senang hati ketika sunyi..


1) Makan sampai mengantuk

Selagi tak rasa ngantuk, jangan berenti makan. If korang nak prektikkan makan-sampai-mengantuk ni di kedai-kedai makan, make sure dompet tu berisi tau adik-adik abang-abang. Karang ada yang mati dalam kekenyangan dihempuk meja oleh si pemilik mapley. Sape mau jawab? Aku dah pesan siap-siap.. Oh, satu lagi! Jangan kenyang teramat sampai tak lalu nak balik rumah. Tak pasal-pasal diorang terus call 999 sebab ingat ko kekejangan pengsan. Ingat 2 pesan tok guru ni tau!

Bila dah agak-agak mata tak lalu nak bukak, cepat-cepat balik bilik. Pasang kipas kuat-kuat, hala 30 degrees ke arah leher.. Angin bayuuuu je. Kuyuuuu je. Buat posisi cantik punyer, pejam mata dan pengsanlah korang selama mungkin. But make sure pagi esoknya adalah hari cuti. Bukan hari sekolah atau hari keje atau hari raya! Sebelum lena tu, sure rasa senang hati. Apa pun tak fikir dah.. Perut teramat sendat sampai mencengkam sel-sel otak! Nikmat dow.


2) Mandi sampai kuku kecut

Sepanjang weekdays, korang mandi time pagi-pagi buta pun semua untuk cukup syarat je. Mengejar masa katanyer! Tapi sebenarnya kerana mata masih lebam, gigi terketar-ketar, perut masuk angin kentut tak renti-renti. Tu yang mandi pun sekadar ala-ala P.Ramlee.

So bila tiba hujung minggu, celik-celik mata je korang terus menyanyi dengan riang. Pilih lagu berentak Dangdut. Itu paling mujarab. Then berendamlah selama mungkin. Kalau takde bath tub, duduk la dalam besen. Paling kurang pun rendam je kaki dalam baldi. Kalau ada geng-geng satu rumah dok ketuk-ketuk sebab rushing nak berak, korang naikkan lagi pitching nyanyian. Tukar kepada rentak Mambo pulak. Kalau boleh bawak tamborin atau violin sekali. Baru artis.

Lepas dua tiga jam berpesta bueh, gerenti segala-galanya kecut. Kuku kaki pun macam dah nak tanggal. Senang hati wa cakap lu.. Kuar bilik mandi je terus tersengih. Nampak member dah terberak tepi pintu sambil memaki hamun pun korang dah tak ambik port dah. Ape-ape pun, yang paling penting ialah pasang nawaitu untuk mandi dengan gembira. Bukan berniat 'sahaja aku mandi' tau! Tapi kalau korang kena jugak berniat macam tu, kira korang dapat nikmat kuasa dua ar.. Rezeki lebih katakan..

:devilishgrin:


3) Buat-buat senang hati

Tu pun tak reti?

:wave:


| bukan senang nak senang |

16 March 2010

::: Hidup Kita Bukan Roda. Tapi Timba.

Hidup ni bukan roda sebenarnya. Mereka semua kaki kencing!

Kalau hidup kita roda a.k.a. tayar - tayar kereta, tayar lori, tayar beca, roda ketapi or apa-apa sahaja yang bersamaan dengan itu, kita akan sentiasa berada di atas landasan, di atas jalan, di atas satu permukaan. Even tayar kapal terbang pun sentiasa berada di atas landasan. Bila dia terbang, dia simpan rapi tayar tu kan? Tak penah pulak aku dengar pilot pakai tayar kapal terbang untuk duduk singgah kat atas awan.

Hidup ni seperti timba di perigi (yang version zaman Saloma dulu). Tau ke?

Perigi yang ni haaaa. Kan ada timba tergantung kat tengah-tengah tu. Tapi dalam gambar tu timba tu tak kelihatan sebab sedang berlegar-legar bergantung di dalam perigi.

Hidup kita macam timba tu la. Adakala kita cantik je tersangkut di atas, semua orang boleh nampak. Manis je tersemat kat hujung tali. Kadang-kadang siap bertenggek kat tepi perigi, sexy! Adakala pulak timba tu tersembunyi kat dalam perigi. Gelap gelita, tak sape nampak yang si timba mungkin sedang dihurung sanak-saudara nyamuk betina. Paling malang, ada ketika timba tu tenggelam di bawah air. Lemas.. Tak dan nak buat ape la.

Tunggu ar orang yang seterusnya datang kat perigi tu, dan harap-harap dia rajin untuk menggulung tali timba sampai ke atas after dipakai. Tapi lumrah manusia kan agak pemalas. Lepas dia pakai timba tu untuk cedok sebaldi dua air, dia baling timba ke dalam.. Lemas lagi.. Ada rezeki lebih, tak lemas menyentuh air, maka tergantung la di tengah-tengah perigi.

Macam tu la hidup kita. Ada masa di atas, ada masa di bawah, ada masa terus lemas. Tapi jangan penah putus berharap. Esok lusa kot-kot ada yang akan datang menggunakan timba lagi. Memang la bukan hari-hari. At least ketika air kat pili rumah teramat perlahan dek catuan hasil kemarau panjang, pasti mereka datang carik perigi. Paling kurang pun kita sempat menjenguk ke atas buat seketika sebelum dicampak ke dalam perigi semula.

Berdebushhhhh~ Lemas....

Aku merepek perihal timba & perigi yang masih orang guna. Bukan di perigi Pak Ayub mat duda yang jadi tempat pembiakan nyamuk aedes semata-mata. Oh sebenarnya aku tak penah tengok perigi sebegitu kecuali di Makam Mahsuri Langkawi je. Kat kampung aku takde perigi camtu. Kat kawasan perumahan lagi la tak penah-penah aku jumpa. Tangki taik dalam tanah, ada ar.. Boleh ke campak masukkan timba?

Jadinya, aku bukan timba. Aku nak jadi pili bomba~

:sweaty:


| jangan lagi sebut 'hidup ini roda'! jangan! 'hidup ini timba' okay? |

14 March 2010

::: My Future Career 8

sambungan dari this post...


Semalam. Seawal 9 pagi di hari Sabtu. Ward round dimulakan tatkala suasana masih sunyi.

Ward attendants ada 4 orang - sedang menukar cadar katil-katil patients. Nurse ada 2 orang. Doctors pun ada 2 orang. Medical student ada seorang - sangat jelita dan penuh dedikasi tapi hadir dengan mata bengkak kemengantukan serta kepala otak masih di awangan...

Tiba-tiba..

'Klank klunk klank klunk..' Bunyi meja di ketuk-ketuk dengan sudu besi.

'Hurry up! I want my money! Stay away. I dont want any..' Kedengaran seorang nenek tua 90% nyanyok menjerit tanpa henti sambil diiringi irama rock meja dan sudu besi. Habis terjaga semua patients. Mujur nenek yang ada heart attack kat bilik sebelah tak kena cardiac arrest.

Bijik mata aku pun terus celik segar. Mau tak terkejut & lemah segala urat saraf ni. Aku ingatkan Hitler sudah hidup kembali.. Cis nenek!! Buat remuk paru-paru betul la di pagi hari!

Setengah jam lepas tu, kecoh pulak semua staffs dek kerana seorang patient (minah omputeh berusia hampir 30-an) melarikan diri dengan cannula/drip masih terlekat kat tangan. Boleh plak dia senang-senang hati lari main polis sentri. Dengar cerita minah tu masuk ward malam semalam sebab overdose macam-macam ubat. Moderate risk patient with history of depression plus deliberate self-harm.. Memang serabut.

Mula la berdering-dering non-stop semua jenis telefon kat dalam ward tu - security guards, polices, admins, nurses, doctors - semua dok kalut mencari.

Ditambah lagi dengan
'klank klunk klank klunk..' Nukilan nenek tadi...

Argh! It was supposed to be my weekend - SATURDAY!
Hari ini pula SUNDAY. Kena pegi ward lagi!

Oh nenek, jangan la dikau ulangi lagi semalam punya memori~

::(

p/s: untuk Encik Kulanz and Asada, maaflah, tag korang tu belum mampu untuk saya jawab. sedang dilanda ribut kesibukan.


| Sabtu yang saiko! |

13 March 2010

::: Kami Cuma Bersendiri

oh hati
walau penuh tangan menghulur
jeritnya mahu mendokong bersama
tapi ketahuilah
kau dan aku sebenarnya bersendiri

oh hati
bertangis-tangislah semua jelata
katanya mahu bersedih bersama
tapi ketahuilah
kau dan aku sebenarnya bersendiri

kita
harung ini dengan kudrat
yang jatuh yang terluka
yang bangun yang melangkah
cuma kita
cuma kita
ingat, cuma kita!

mereka di sisi itu pemerhati
sambil melaung kata-kata magika
sekadar membantu mereda hati
tapi pasti larian itu
datang dari kaki kita sendiri

oh hati
sudahkah kau mengerti?
kita sebenarnya bersendiri

seluruh pelusuk alam sekalipun hadir
yang boleh mengangkat kaki ini
cuma kita

melangkahlah duhai kaki
walau cuma bersendiri
bersama kata-kata magika mereka
kita semat di dada

kita bersendiri
bersama Illahi


| siapa mengerti? |

12 March 2010

::: Jam Ted Baker Ku Retak Berderai

berderai... patahhhhhh laaa hatiiiiii~ ewah..

Dan-dan time hati tengah berkecai ni la jam Ted Baker aku ni pun nak berkecai jugak. Sedang sedap aku mencucuk dan menghisap darah seorang makcik tua di dalam ward, tiba-tiba jam tu terjun kuak dada ke lantai..

Dalam hati seraya (kenapa seraya ek? raya puasa? ke raya cina?) berkata, 'Erk, ada benda buruk yang akan terjadi kah?'.. Lup dup lup dup... Kencangnya si jantung aku berdegup.

Bila dah kenyang menjadi drakula, aku keluar la dari bilik makcik tu. Terdengar seorang nurse sedang menjerit, 'Help! Help! A patient collapsed and fell onto the floor...!' Maka ramailah doktor-doktor bergegas ke tempat kejadian, yakni di hadapan sebuah tandas di dalam ward berkenaan. Baik punya port wa cakap lu..~

Aku yang baik hati dan sungguh berdedikasi dalam kerja, buat derk je la. Darah yang ku sedut tadi kena dihantar dengan segera. Patient yang pengsan tu pasti tengah dikerumuni ramai doktor-doktor yang lebih pakar. So buat ape aku yang noob ni nak menyemak bontot lagi kat situ? Makanya... Aku buat-buat tak nampak & terus melabel botol-botol darah untuk dihantar ke makmal. Cool bukan?

Pengajaran hari ini ialah, pastikan jam anda diketip dengan kuat agar tidak terjun menjunam ke lantai. Adakah jam Ted Baker aku tu kecik hati sebab dulu dialah yang paling aku sayang. Tapi malang, aku sudah curang setelah hadirnya jam Fossil yang lebih bermakna. auww..~


| sedang suka menjadi drakula.. |

10 March 2010

::: Kualiti Keputusan SPM

Incik Macha kata esok results SPM akan keluar. All the best untuk adik Incik Macha dan mereka-mereka yang berkaitan.

Oh ya, mungkin patut wish Best of Luck to all the teachers too.. If results students gempak, yang diwawancara hanyalah pelajar yang cemerlang tu.. Cikgu nya di mana? If results teruk pulak, cikgu la yang dikejar dek pihak kementerian, pihak sekolah dan ibubapa. Pelajarnya pula?

Untuk yang dapat results membanggakan pada esok hari, sekalung tahniah. Untuk yang kecewa sebab tak dapat apa yang dihajati, jangan putus asa. Yang cemerlang, jangan bongkak. Yang kecundang, jangan berundur! Itu nasihat aku, dari seorang kakak yang tak punya adik (erk?).

Kejayaan di peringkat SPM 'kurang' menjanjikan apa-apa. Sila percaya. Aku bukan bercakap kosong. Aku bercakap dari pengalaman. Bukan ingin merendah-rendahkah tahap kualiti SPM, tapi jangan jadikan SPM sebagai pengukur kejayaan korang di masa hadapan. Cukuplah kalau korang jadikan results SPM tu sebagai batu loncatan. Sekadar meloncat, korang belum mampu terbang~ Sila jangan cuba terjun dari bumbung KLCC. Nescaya mati.

Sesungguhnya cabaran di dunia persekolahan jauh berbeza dengan dugaan di peringkat yang lebih tinggi. Shall I say to the last year's SPM candidates who later want to purse their studies in colleges/universities, 'I Welcome You to the Resposibility and Independence!'

Tak semua yang berjaya dengan segulung ijazah, mampu menjadi seorang insan. Pengalaman dari tepi jalanan, itulah sebaik-baik kejayaan..

Jangan dikira berapa tahun lamanya perjalanan hidup kita. Tapi kiralah nilai hidup yang mampu kita bina di sepanjang tahun perjalanan itu.


| all the best! |

::: Arieza Jangan Mengalah

Terima kasih semua atas doa, sokongan dan kata-kata semangat. Tapi mungkin kali ni rezeki tak menyebelahi aku. Kita sekadar merancang dan berusaha, Tuhan yang menentukan Qada' dan Qadar. Ya benar, aku cuma hamba-Nya. Apalah daya melawan kenyataan.

Aku tipu kalau aku kata aku tak kecewa. Sapa suka menerima kegagalan? Sapa suka rasa kalah, rendah diri dan lemah? Tak siapa mahu. Tapi ini percaturan takdir. Aku yakin dan berjanji dengan diri sendiri yang aku akan cuba bagi yang lebih baik untuk exam bulan May nanti.

Walaupun keadaan akan menjadi sangat packed - dengan kelas for subjects (hardcore punye specialties!!) final year yang kena jugak diteruskan, ditambah dengan revision untuk exam bulan May tu lagi, aku harap Tuhan bagi aku kecekalan dan kesabaran.

Hidup ini lebih dari sekadar lulus perika, lebih dari sekadar mengejar cita-cita, lebih dari sekadar menggapai kejayaan. Hidup ini adalah semua - yang benar, yang salah, yang lurus, yang bengkok, yang pahit, yang manis. Itulah kehidupan sebenar.

Jangan putus asa Arieza! Jangan!


| belom berakhir! |

8 March 2010

::: Sunyi Sepi Tanpa Update

maaflah. bukan malas nak update. tapi hati teramat gundah gulana.

mungkin esok or lusa, result exam 4th year haritu akan keluar. sangat takut. takleh digambarkan. boleh buat menggigil time tido. sangat cemas. sangat panik. sangat berdebar-debar.

hoping for the best. preparing for the worst. kawan-kawan, doa-doakanlah.

:puppyeyes:


| ya Allah. permudahkanlah. |

5 March 2010

::: Tag Datang Lagi

di keheningan malam yang sejuk ni, aku ambik peluang menunaikan tag dari Meksue dan Aie. entry lepas ni, aku try settlekan pulak tag dari MelRomeo, insyaAllah.


1) Adakah anda rasa anda hot?
ish tak elok berlagak. tapi mak aku kata time dia mengandungkan aku, perut dia selalu sejuk je. tak penah pulak dia komplen panas. patut la aku suka minum air sejuk-sejuk je.

2) Upload wallpaper laptop yang ada gunakan sekarang.

3) Ceritakan pasal gambar di no 2.
aku snap time bercuti di Venice dengan parents Dec lepas. dalam menggigil tu, mata aku berjaya mengesan view yang agak cantik. maka aku 'klik klik' kan sahaja.

4) Bila kali terakhir anda makan pizza?
minggu lepas, hari rabu kalau tak silap. apesal tanya? nak jugak? dah jadi taik dah.

5) Lagu terakhir anda dengar.
lagu Nobody by Wondergirls - hp aku berbunyik, member dari jauh tiba-tiba called tiba-tiba called. rindu katanya. ala suwiiiitt~

6) Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
sedang buat-buat bodoh.

7) Selain nama sendiri, anda di panggil dengan nama apa?
Jaja, Ja, Ieza, Za, Mimik, Ab, Nyah, Lesbo, Senget, Minah, Pok, Ngeng, Ngek. ada lagi korang mau tambah? belom ada lagi yang mau panggil aku 'beloved sweetheart'. aku tunggu.

8) Tag lagi 8 orang.
soalan no 9 dan seterusnya sangat memaksa aku jawab no 8 ni. aku tulis je mana-mana nama yang aku rasa hot (blwekkk). tapi korang takmo jawab pun takpe. aku sekadar mencukupkan syarat untuk jawab soalan seterusnya. lagipun mungkin aku tag orang yang dah penah jawab tag ni. tak ke double entry dia terpaksa buat nanti. bengom la kan?
  1. Meksue
  2. Wachak
  3. Hazri aka HBZ
  4. Siggplus
  5. Aie
  6. Mario
  7. Black Mel
  8. Shazika
9) Siapakah orang no 1 kepada anda?
Meksue - calon pertama aku kalau aku tiba-tiba jadi lesbian di kemudian hari. huh. geli tak Mek? hahahahahaha.

10) Katakan sesuatu mengenai orang no 5.
Aie - hahahaha nyah. perlu ke 'umi' cakap benda yang sama seperit ko cakap dalam tag ko? ape-ape pun aku nak cakap - Hidup Nyah Semalaysia!

11) No 3 ada hubungan dengan siapa?
Hazri/Hbz - Maryam? (sambil nyanyi lagu 'mariam jaga kambenk... jaga kambenk..')

12) Bagaimana pula dengan no 4?
Siggplus - oh sapa lagi kalau bukan Joni. eh salah. Huda, bakal bini dia. semoga berkekalan pok!

13) Pesanan buat orang no 6.
Mario - jangan lupa beli susu untuk anak-anak kat rumah.

14) Kata-kata cinta untuk orang no 2.
Wachak - adeh.. Chak, kang ada orang ngamok mintak fasakh. aku cakap dalam hati je la.. ko kan mahir telepathy..

15) Adakah no 7 dan no 8 mempunyai persamaan?
Black Mel & Shazika - owh tidak. satu tu belalai, satu lagi apam. tapi yang apam tu, calon lesbo kedua selepas Meksue. Shazika-bo-ku, ko kena berusaha untuk memintak Meksue!

16) Berikan 5 benda yang anda tau tentang orang yang tag anda?

Meksue
- calon lesbo terbaik!
- student master kat UPM.
- mangsa panggilan hangit dari aku.
- berminat dengan aku (aku pasti!)
- nyah sejati.

Aie
- dah habis PhD, dulu belajar kat Jepun.
- ada keta skyline GTR.
- gila poket penuh! tambah pulak side income innity. income dari keje toksah cerita.
- dulu dia Mr Superman.
- sekarang dia dah termutasi menjadi Mr Batman.

17) Persamaan antara kambing dan lembu?
hoh? ni macam nak samakan Meksue and Aie je (hikhik). kambing dan lembu, dua-dua boleh buat gulai! pastu berjaga-jaga sebelum dapat heart attack.

18) Perasaan anda buat tag ini.
takde perasaan pun. agak pening.. sebab panjang bebenor. kejap lagi kena telan Paracetamol.

19) Adakah anda tau si Rizman tu sengal?
eh of course la aku tau! Rizman tu dulu satu tadika dengan aku dowh. mak dia pun kata dia sengal.

20) Gay or Les?
I choose both.

:inis:

ok tamat sudah. sekian.


| back to routine. |

3 March 2010

::: Maher Zain - Insha-Allah


He is never far away.

:sorry:


| insyaAllah |

::: Menjahit Kaki Babi Dengan Yakin

cantik? itulah kaki babi. hari ini kami belajar menjahit.. sudah mahir ni.. sapa mau tempah aku jahit baju raya? silakan. borang permohonan dah start masuk pasaran.

kenapa kaki babi? katanya struktur kulit dan daging babi adalah yang paling hampir menyerupai stuktur di badan manusia. huh. keji?

tidak mengapa.. aku pakai double glove. pegang pun tidak. semua pakai foceps and needle holder sahaja. lagipun, session ni wajib. demi ilmu, Allah pasti mengerti..

walaupun, dalam hati aku yang beropol-ropol ni, wujud perasaan teramat geli!!! euwww!!!!

::(

oh ya, sekarang ni dah tiba musim untuk jadi busy. results exam minggu depan baru keluar. but at the same time, we have to proceed informally to the 5th (final) year. later on, the results will determine whether we are formally qualified to go to the final year, or we have to take the 2nd attempt for the 4th year exam again. well, tawakal sahaja buat masa ini. dapat tak dapat, itu terletak pada rezeki..

ape-ape pun, masa-masa busy begini la baru kita tau sapa yang betul-betul berkunjung untuk membaca, atau dulunya berpura-pura rajin datang sekadar untuk mendapat balasan. heh. terkantoi sudah di situ kan?

korang tak datang pun, blog aku ni tetap jalan. sebab ni rumah aku. even in reality pun, takkan sebab takde orang datang ke rumah korang, makbapak korang pegi panggil jentolak Dewan Bandaraya mintak robohkan ruma korang tu ala-ala di kawasan setinggan? buang tebiat ke ape?

tetamu yang datang, aku layankan. musuh dalam selimut datang pun, aku tibai senyum jugak. kalau musuh nak datang sekalipun, lagi aku manjakan.. massage mau? (pinjam quote incik macha)

:devilishgrin:

terima kasih daun pandan. yang datang, seribu penghargaan. yang tak datang, aku tak heran. incik Macha, jangan kerinduan! hikhikhik..~

:okay:

| esok bermula.. |

2 March 2010

::: Di Penghujung Nyawa

For Shockable Cardiac Arrest (VF or pulseless VT ONLY!), please do as follow...


Step 1 - Use ABCDE approach then come back to initial A.
Step 2 - Cardiac Arrest? if yes, call for help then proceed to Step 3.
Step 3 - Do Basic Life Support (BLS), use 30:2 technique.
Step 4 - Wait for Resuscitation Team to arrive while continuing Step 3.
Step 5 - Setup Defibrillator then check safety, charging and shocking.
Step 6 - Continue Step 3 for 2 minutes. Recheck rhythm.
Step 7 - If not settling, repeat Step 3 to Step 6 - take note of Adrenaline and Amiodarone.
Step 8 - Patient improving? Congratulations.
Step 9 - Still not settling? Biarkan dia pergi. Call for the time of death...


p/s: the above steps are me-simplified. all steps, excluding step 9, are shits. sila cuba kalau mau jadi pembunuh.

:sigh:


| teringat memori 2008 yang penuh dugaan... *tears* |