27 July 2010

::: I Am Cool

Aku memang menipu kalau aku kata setiap hari kita penuh dengan bahagia cuma. Mana mungkin. Untuk apa Allah cipta emosi duka jika semua hamba-Nya cuma diberi gembira? Untuk apa dicipta istilah lara andai semuanya hidup suka semata?

Dalam setiap hela nafas kita, ada pelbagai rasa yang Dia telah cipta. Suka, benci, sedih, getir, tabah, berani.. Senarai ni takkan berhenti.

Kau pilih sendiri mana satu yang kau rasa berbaloi untuk kau nikmati. Kalau kau pilih untuk highlight rasa benci, maka rasa benci lah yang kau akan nikmati. Kau pilih bahagia, maka bahagia lah yang kau harungi...

Kesimpulannya, sudah pasti Dia akan datangkan pelbagai rasa dalam satu-satu masa. Yang menentukannya, adalah diri kita.

Untuk apa dikumpul segala cerita berdinding hitam sedangkan dibelakang dinding itu punya pelangi yang menunggu tika untuk dipetik kesian kali..

We are what we think are. If I think I am cool, does that mean that I am really cool? To hell for what they say. Do you even know how to spell my name correctly?

We are what we think we are. Believe me. We are.


| mencaturi emosi |

::: First Date, First Marriage

Haro haro semua... Hati manyak gumbira? Owh. Mungkin tidak semua... Takper, hidup ni kan seperti timba. Ingat lagi pepatah Arieza?

Minggu lepas dan minggu ni adalah hari yang paling gembira dalam hidup aku.

Minggu lepas, birthdaynyer si Incik Macha. Dey, tua sudah dey. Selamat Hari Jadi.. Bila mau masuk meminang? Nanti Incik Macha basi... Ini Adik Minachi pun tarak mau juga sama Incik Macha. Ngeeee hik hik~ Jangan makan hati ye orang tua. Makan mekdi takpe..

I think I had tried my very best effort to surprise and treat him all along last week. Well, first date, first celebration, immortal memory. Definitely happy! Harap-harap Incik Macha boleh bagi rating tinggi sama ini Adik Minachi. Kasi up saham lagi! *ehem ehem*

"Dear Incik Macha. Happy Birthday and Happy Belated Birthday. I wish you were, are and will always be happy - in your private life, work, as well as with me. Along your ups and downs, may you always be strong and may your journey be smooth and steady. I will always be by your side - this one I promise. Just in case you miss me, do press the G-Shock Illuminator, baby! Hoyeaah!! *hahahahaha giggling giggling* :) G.S.B.~"

Hari Jumaat minggu ni pulak, ada majlis akad nikah abang sulung aku, Abang Ejan. Saturday and Sunday ada kenduri on Kakak Ida's (my bakal kakak ipar) and our side respectively. Sekali harung dalam masa tiga hari tu. Mujurlah mostly pihak catering and boutique yang uruskan. So tinggal benda-benda remeh sikit-sikit je yang we have to handle ourselves.

Teruja? Super duper teruja okay! Dah aku kata kitorang ada dua beradik je. Abang Ejan kahwin ni kira first experience for my family, plus my only sibling's wedding. Ni la satu-satunya perkahwinan adik beradik yang aku ada. Lepas dia, turn aku pulak tibe. Alamak, terlepas cakap la pulak. Terjujur sebentar.. Incik Macha, take note yek! *kidding la lalink!*

:devilishgrin:

Dah pasti mak ayah aku adalah insan-insan yang paling kelam kabut and serabut nak buat preparation kat sana sini. Maklumlah, this is menantu pertama diorang.. Tu baru sebagai pihak lelaki. Kalau untuk majlis aku pulak nanti i.e. of course sebagai pihak perempuan, tah macam mane la gamaknyer ke-serabut-an diorang tu ye. *alamak, terkidding lagi*

Apart from the happiest news in a row, my life continues ahead. I think I am having quite a good progress in terms of accepting my life and reality changes. Slow but progressing. New place, new environment, new friends, but old-time-endless spirit. Wah, gitu!

I hope my steps will reach an excellent destiny, or at least good enough to make my parents, my abang, and my loved one proud of me.

Eh sudah lah, Panjang pulak aku merapu. Nanti aku update lagi. Selamat mengharungi tunggang langgang dalam kehidupan!!!~

:hilo:


| tak sabar tunggu hari Sabtu! |

26 July 2010

::: If I May

If I could
Express myself better
I would, for sure

If I could
Say it out loud
I would, for sure

If I could
Reveal all the sweet secrets
I would, for sure

If I could
Oh, you may want to list down everything
For you, I would

Eventhough I couldn't
I think you know that I would
Do everything that I could

But one day
Definitely, I must!
For us


| sudah benci |

19 July 2010

::: Where A New Page Begins

Experience - I gain from failures. Walau datangnya cuma sekelumit pengalaman, aku bersyukur sangat-sangat. Sebab pastinya Allah ada tujuan atas setiap pemberian.

Tapi Allah ni kan Maha Adil. Dia bagi satu, Dia tarik satu. Dalam sedar tak sedar, kita dapat yang baru, kita hilang yang lama. Itu memang putaran dunia. Biarlah satu itu hilang, tapi hilang dengan penuh keredhaan. Benarkan yang baru itu datang, dengan penuh rasa kenikmatan.

Dikelilingi kawan-kawan baru, kadang-kadang aku rasa agak keliru. Hidup 'teen' aku dulu bermula jauh di perantauan. Semua kawan-kawan umpama adik beradik, maklumlah kan, family jauh, sedara mara semua takda. Sape lagi tempat mengadu berkongsi kasih kalau bukan kawan-kawan 'seperantauan'.

Tu perihalnya ketika kat oversea. Bila dah balik sini, semua tu jadi satu confusion. How should I react to all new friends? Aku datang menyelit ketika diorang semua dah kenal antara satu sama lain. Aku yang masih 'mentah' kat sini, kadang-kadang jadi hairan. Patut ke semuanya aku layan macam adik beradik, sama seperti time aku kat sana?

Oh ada suara mengatakan 'tak'. Mungkin sebab situasi di sini berbeza. Satu adat, satu budaya, satu negara. Tapi hati budi tetap berbeza. Mungkin lebih jauh berbeza jika nak dibandingkan dengan 'keserasian' aku dengan kawan-kawan kat Leicester dulu.

Well, that time is now gone. What's left is just a book of memories, which I will always flip whenever I miss those ups and downs with the fellow mates over there..

May this new page of a new book guide me to a brighter future, a mercier journey, a greater opportunity. Amin~


| the local virgin |

17 July 2010

::: Do Not Do

Dont reach that limit - where I will say 'I wont give a fucking damn about you anymore!'

Sincerely yous,
Arieza


| fuck you! |

16 July 2010

::: Harga Minyak Naik Lagi

(ko ingat tangan aku bengkok sangat?)

Hebat. Hebat. Aku suke! Ko suke? Harga minyak naik lagi!

::(

So lepas ni, mari kita naik kereta sorong sama-sama. Kalau tak nak penat, pakai kerusi roda. Nak murah lagi, beli skateboard tak pun roller-blade. Kereta yang korang dah ada tu, buat perhiasan je kat car-porch kat rumah masing-masing. Biar sampai beranak-pinak anak-anak cicak. Boleh buat Zoo Dalam Kereta. Antik bukan? Misi Kementerian Pelancongan!

Ape kata Arieza? Well aku tak terasa sangat impaknya. Sebab selama ni pun yang aku tau bila tangki kosong, sila isi minyak. Bila tangki penuh, sila pergi jalan merata. Woho! Budget lari tak lari, '24hours unlimited ATM machine' kan ada! Oh terima kasih ibu & ayah! Hahahahaha..

Anyway. honestly memang aku belum sampai tahap yang terlalu kisah pasal harga minyak. Mungkin sebab aku tak perlu drive kereta berpuluh-puluh kilometer setiap hari. Setakat pergi kelas - hospital tu jauhnya sekangkang biawak je dari campus. Kalau Incik Macha aku kentut dari bilik aku ni pun, patients kat hospital pun boleh dengar lagi. Heh. Ketat tak ketat? Suke suke suke!

Kalau pergi berpoya-poya pun, jauh mane je aku boleh pergi setakat kat Sibu ni? Blwekkk!

Tapi untuk mereka-mereka yang kena drive nearly or more than sejam to and from their offices everyday, sangkut kat traffic jammed lagi, memang terangkat bontot jugak la beb dengar berita harga minyak naik ni. Seperti Incik Macha... Oh kesian..

Harga minyak naik, segala air pun naik ke kepala! Semua jadi gila!

:siga:

| jangan bagi air yang lain naik jugak wey |

14 July 2010

::: Itu Beza

Marah = bila org mencarut
Sedih = bila dibiar
Marah = bila org tak reti bahasa
Sedih = bila dihina
Marah = bila org krg ajar
Sedih = bila ditipu dusta

Beza. Beda. Tak sama.
Seperti Pepsi dan Coca-cola.
Seperti Mirinda dan Orange F&N.
Seperti Mimpi & Fantasi.
Seperti Langit & Awan.
Seperti Akal & Iman.


| see what lies in between |

7 July 2010

::: The Bliss

(kau bijak? teka la. ape ni??)

Hello adik-adik manja sekalian. Kau datang sini meroyan, kita sama-sama meroyan. Kalau kau datang carik bahan, sila-sila rajinkan tangan. Well, mari bercerita. It has been a too long of a mystery. Right! The truth, the facts, the memory. Thank you so much for those yang concerned about me. Aku hidup lagi. Syukur.

Sekarang aku ada kat Malaysia. Yang tau, tau, Yang tak tau, sekarang dah tau. Reason? Well, ask my parents because they wanted me back. Lol. Undeniably, for good reasons, that I wish I can see better as time flies.

:sorry:

Ape-ape pun, di sini aku. Sudah menapak di Bumi Malaysia. Balik kepada tanahair tercinta. Panas? Oh memang panas. Tapi 'panas' lagi di dunia luar. Jauh dari segala. But still, aku bersyukur atas segala pengalaman yang telah Dia bagi aku rasa. Cukuplah. My parents dah cukup terseksa. Apetah lagi aku sendiri. Semua memori suka duka di sana akan aku jadikan sebuah cerita. Liku kehidupan yang penghujungnya adalah mati.. Apa yang dah jadi, Allah lebih mengerti. Pasti.

Kembali ke negara asal, tapi environment yang totally berbeza.. Sekarang aku di Hospital Sibu, tengah buat 4 major postings. Until tahun depan. 8am till 5pm, memang super pack. Jauh beza dengan dunia kat UK. So here I officially announce that I am now back home in Malaysia. For good. Yes people, for damn good, for fucking damn good.. Not that I regret this decision, but I guess what my parents decided, was, is and will be the best for me. InsyaAllah.

Well, pusing sana, pusing sini, Medic jugak. Peningnya makin bertambah. Entahlah. What difference does this transfer make? I don't know yet. For the time being, I can only see all those 'messy-unsettled-things' piling up in my list. Semoga Arieza terus melangkah dengan tabah.

I believe, He knows me best. What others can't see in me, I know Allah sees it definitely. Be you my enemies, be you my friends, be you my forgotten memory, remember I am still me.

:astig:


| my comeback |

::: Bangang Bengang

Ko tau ape benda baling BANGANG aku tengah rasa sekarang?
Bila orang tu buat aku BENGANG, tapi dia buat-buat INNOCENT BANGANG dia tu!
BONGOK!


| memang ko bangang! |

1 July 2010

::: The Mystery Underneath

Well hidden
Well unspoken
Sayonara :)

:wave: