29 January 2011

::: Gambar Di Universal Studios Singapore

REMINDER:

1) Jika anda tengah terkebil-kebil membaca dan mata anda tiba-tiba berpinar-pinar, sila jangan teruskan bacaan. Sungguh, ini entry panjanggggggggg.......!

2) Kalau malas tersangat-sangat, baca yang bold sentences sahaja.. :) See I make everything easy for you.. Baiknyer Arieza.. Baiknyer Arieza..

++++++++++++++++++++++++++++++

After consideration, I put some of the snaps we had. Cukup la ada sikit-sikit tunjuk muka kami berdua.. Muka yang lain, takpayah tunjuk pun takpe. Hihihihi... Enjoy! Watermark memang sungguh meriah demi men-censored-kan sedikit muka-muka kami..~

However, the visit to Universal Studios Singaporey 13th of January that day was really a nice opening for this year. That weekend had created so much unforgettable memories into my (and perhaps Incik M's) life.

++++++++++++++++++++++++++++++

1) Incik M mahu picked me up from the airport, suddenly before departure he noticed one of the car tires was bocor. Sungguh kasihan pada Arieza. I had to wait for around 1.5 hours at the airport.

2) Awal pagi buta we all dah kena bangun dan waited for the bus from JB to the Resort World Sentosa. Dengan tak cukup tido. Mata serupa Kungfu Panda la jawabnye.. Ape lagi, sambung tidur dalam bus. Siap ada yang berdengkur! We left the car kat JB,to avoid macam-macam benda remeh yang could happen in Singapore - as you may know, the various different speed limit areas, traffic jam yang sangat worst especially dekat connecting bridges tu lagi, immigration yang kerek some more, etc.. Leceh!

3) Sampai sana, gate pun not opened yet. Mahu tak kejang bulu ketiak menunggu for a good couple of hours. So we took that opportunity to cam-whoring around. Then, some cute characters, like my favourite Kung Fu Panda, as well as Mr Frankenstein (he made the kids cried!), came to the front gate. Orang tua yang sakan dengan those characters mengalahkan budak-budak. At the main gate, they will provide a map of the area plus another sheet of paper showing the showtime timings and the period by which different characters will appear on the street.


Ini shot wajib untuk setiap visitor!


(PHOTO HAS BEEN REMOVED)
Tengok diam-diam. Esok lusa tulat aku akan buang.

Wanna Rock?


4) Around 10 minutes before gate buka, orang dah penuh. Luckily we were amongst the earliest. And even more luckier, it was a Friday of a non-school holiday period! Itu pun dah cukup ramai manusia. Kalau time cuti sekolah or weekends, entah macam mane gamaknya rupa tempat tu. So if you are planning to go there, please avoid public holidays or weekends..

5) Masuk-masuk je, after 50 quick steps menuju ke first ride, tatt tadaaaaaaa, tapak kasut belah kanan aku koyak. F*ck! Tahap yang memang tak boleh diselamatkan. Niat di hati nak aje aku berkaki ayam, mujur Incik M halang! LOL. No wonder la even from Sibu lagi I was having weird doubt to wear that pair of shoes! Actually no one even cared sebab dah kata Universal Studios, so maybe everyone was 'behaving' as though they berada di overseas or to be precise, 'Hollywood' - where people are not nosy or snoopy like our locals. Nak tak nak, kena juga pergi to the Universal Studios Store first. Ada ke patut??? Usually stores are the last place we will go during a park visit, but the converse applied to us! Funny but still, damn you stupid kasut! And yes, I bought a pair of shoes from there, damn not worth it! Mahal sebab they are simply from the Universal Studios not because of the quality~

.See that pinkish bling bling shoes! Itulah the shoes from the Universal Studios.
Harga kan main, tapi... nan hado!


6) We covered all the rides (except a few rides that were closed since middle of last year), from the slowest and the dumbest (actually meant for kids!) to the fastest and the most extreme! Let me give some advise to whoever is planning to go there. If korang cuma boleh pilih 3 rides/shows, please please please visit the Shrek 4D Adventure, the Revenge of the Mummy and the Enchanted Airways. This is UNLESS the Sci-Fi City area is not opened yet. If they open it, all the rides in there are an absolute MUST! And for one particular ride, named the Jurassic Park Rapids Adventure, please beli the raincoat sold at the queuing area. You may get well soaked.. We got ourselves each but still, separa lencun juga! Plus, jangan buang! Use them if you seat at the 'splash rows' at the Waterworld Live Show. FUN FUN FUN!


Waterworld Live Show. Explosions bom dan fire dia memang semua real!


7) At around 4 pm, we already covered all rides and shows plus all stores. See, we were the champion! Because we tak buang masa ambil gambar kat setiap inci dan bucu - like some cam-whore-lic people did! Our prinsip time tu was main dulu dan enjoy the scenes puas-puas. Gambar tu semua belakang kira. Dengan orang ramai, masa singkat and queue panjang, it is better to use the time wisely. The fun is what we are looking for in the first place kan? The memory will surely fill our brain! Later, if you want several extra memory keepers, then some quick snaps are always enough :)

8) Just few moments after the Waterworld Live Show ended, hujan turun dengan super hebat. Siap petir kilat lagi.. For those yang belum habis cover the rides, memang rugi since the outdoor ones will be closed at that instant. See, lucky us who used the time wisely, we already covered all... Yey!!! Jadi tatkala hujan turun berduyun-duyun, we waited for around 30 minutes at the Waterworld seats. Malas mahu tunggu lama-lama, Incik M persuaded me to just redah je. For the sake of perfect memory dan adventure katanya. Lucky us again, we kept our raincoats!~ Tengok kat luar, ramai orang dah berkaki ayam! Licin punya pasal.. Hish, takkan la semua orang koyak tapak kasut macam aku tadi.. Hikhik~ Haa Incik M, I told you kan, it is okay to berkaki ayam in there! Kan dah ramai pengikut I... :p


Hujan sudah mula berduyun tiba. Still, the show continued greatly.
Siap ada jet pejuang terhempas! Again, it is for real!

Mr dan Mrs Shrek akan keluar pada waktu hampir malam..


9) Shopping spree! Kasut from Universal Studios aku dah dapat dari titik mula lagi. Auw~ Haram mahal dan tak berbaloi. Mahal just for where it comes from and not because of its design or materials (and again, damn you stupid kasut!) Then we bought T-shirt sedondon bersama. Black. Bought some for the family members too~ Happy!


Shop till you drop~


10) Incik M katanya telah dibodek oleh seorang rakan tentang kesedapan sejenis Caramel Pop Corn in there. Makanya he bought la a bucket (sebab they put them in some sort of cute 'baldi'!) kat depan the main store. Sadly, agak kurang enak.. Then, bila Incik M borak dengan his friend last week, baru dia tau yang dia beli kat tempat yang salah seada-adanya! Kempunan serta kasihan. It should be bought dekat the Hershey's Outlet kat luar the entrance gate. Ayyo! Amma! Appa!


Di sini la sepatutnya ada that Caramel Pop Corn yang super sedap tu.

Cair di mulut.. Tak cair dipeluk.. :)

Pokok ini sangat creative dan sangat yummy!


11) At 6.30 pm, masa untuk pulang. Badan masih separa lencun. Hujan masih renyai-renyai. Barang-barang souvenirs penuh di tangan. We had return tickets for the same bus. Naik bus je, terus collapsed. Baru terasa kaki lenguh yang teramat sangat!

12) THE END.... (dah lama tak bercerita panjang... ada yang dah juling? maaf..)

:sweaty:


| anda sudah terpengaruh dan tiba-tiba berminat untuk pergi? |

23 January 2011

::: Singapore, A Wonder...


I know I have promised to put up some shots of Incik Macha and me visiting the Universal Studios Singapore last weekend. But I am now having a big doubt on this..

For those who always follow my blog from time to time, korang mesti sedar yang aku rarely letak gambar yang exposed muka aku or muka Incik Macha clearly. Kalau ada pun, untuk sekejap saje then I will remove those related pictures, leaving those showing others - obviously with the exception of my latest entry below, in which there was a picture of the birthday card from Incik Macha, showing him and me on the front page.

So now, I guess it is time for me to apologize. Sorry, maybe I will not upload the pictures of us during the Universal Studios Singapore visit. Or maybe let's hope that I will figure out a way to not expose us in the pictures (maybe blurry effect etc without affecting the background view), since 99% of the shots taken did include either him and/or me in them. Hard choice there.

As if any of you do care, I will put up some of them if I feel it is right to do so. But this is just to ensure that no one is very keen waiting for them. My apology in advance...


| I have so much to tell but I dont know how to begin |

21 January 2011

::: My 26th Birthday Blast

As I mentioned in the earlier entry, Incik M and me pergi sambut my belated birthday di Universal Studios Singapore. Oversea okay! Jauh la sangat yer dak?

:inlove:

That visit was really a blast even though some rides were still not open yet. Rumor kata all of them yang tutup tu akan dibuka pertengahan tahun ni. So guys, go and visit!

Well that was not my only happiness for this year's birthday. Incik M pun bagi hadiah lain juga! Oh sangat gumbira gumbira gumbira! Umur semakin meningkat, hadiah tetap masyuk juga~ Suka suka suka!

Dalam kereta before we went to Singapore, he gave me a big gift bag.. Auw~ Ada Fossil Leather Handbag and a cute handmade card. Handbag tu made of kulit kambing biri-biri katanyer. Embekk.. Embekk...

Thank you so much dearest Incik M for the wonderful weekend plus the gorgeous handbag and the cutest card ever :)



Last year dapat Fossil Wrist Watch, tahun ni dapat Fossil Leather Handbag. Tahun depan? Wah boleh start buat collection from Fossil ni... :)

By the way, Abang and Kakak Ida gave me a Kenneth Cole purse too! Hohoho~ Double the happiness! Nanti when I go back home to Kuching, I will get a shot of it. Kenneth Cole is really classy!

Tahun depan mintak Tiffany from semua orang la..~ Terbaek kan? Saya sepertinya materialistik di mata kamu semua ya? Ok fine.. Toilet tissue pun boleh!

Anyway, ini semua hadiah sampingan bagi aku. Yang paling penting, it was their thoughts :)

My happiness is not measured by how much the gift's value is that you ever gave to me, or how big the celebration is that you ever organized for me. But it is measured by how much memory that you have created along my life journey..

To you my olive, thank you for being a part of me :)

:inlove:


| pictures from the Universal Studios Singapore will be in the next entry!!! |

19 January 2011

::: Universal Studios Singapore


Yay and yayyyyyyy!!!!

13-16th January, I had my long weekend breal. Well, I deserved it after 2 weeks of suffering - preparing and sitting for the O&G exam.

So for that relief session, I travelled! With Incik M coming along. One of the spots was the Universal Studios Singapore. The trip was really damn sweet and awesome! Plus hilarious!!!

And for now, I will stop here. This is just a quick teaser. LOL. To prevent my blog from going into a long coma state. Will update our adventure later~! And of course, with some nice shots, I hope.


| when time spent greatly, it always ended too quickly |

13 January 2011

::: Kolam Baldi Panglima


Ini dia.. Budak kecik yang aku gelarkan sebagai si Panglima. Baru 5 tahun kalah tak silap.

Sungguh nakal sampai boleh buat jiwa jadi gila. Tapi bila fikir-fikir balik, kerenah itulah yang buat kami semua rasa gembira. Hidup happy penuh memory. Aiseh..

Hujung minggu sebelum menjelang tahun baru, si Panglima terkedek-kedek datang menyerang aku yang tengah layan mata stim depan TV. Selang beberapa minit, dia mengamuk kat aku - sebabnya aku tak kasi dia pinjam Samsung Tablet aku. Katanya dia nak bercakap dengan si Talking Tom yang bodoh kat dalam tu! Bazir battery Tablet aku je! Blwekkk!

Lepas tu aku halau dia, suh pi main jauh-jauh. Rupa-rupanya dia lari tak jauh mana! Cis! Stop kat car porch depan rumah kitorang, menyebok dekat ayah aku pulak. Ayah aku tengah layan cuci kereta lama kitorang. Si Panglima apa lagi, terus bukak segala baju. Yang tinggal cuma 'seluar katak'nya~

Tolong sental tayar kereta tak sampai 10 saat, selebihnya si Panglima gembira bersama baldinya. Dok 'menyelam' tak ingat dunia. Serupa snorkelling pun ada. Bezanya tak perlu bawa tangki oxygen.

Aku suruh posing, dia tetap layan juga! Hahahahaha walaupun tadi aku ni lah yang halau dia! Oh damn. Aku rindu budak Panglima!



| Kids are always happy!!! |

7 January 2011

::: 5 Jan Was My Birthday

dalam post yg akan datang, aku akan story pasal budak yang seorang ni!


And 5 January had passed so quickly :)

5 January, used to be my most awaited day in the year. But it was no longer as such anymore. Kenapa? Entah. Mungkin umur dah meningkat - memasuki suku kedua bagi satu abad. 26 years old. Amazingly unbelievable. Sangat muda kan?? Gosh. And I am getting younger!~ Yeha!!!

For me, there is nothing to hide about my age. Maybe not for the time being. Tak tau lah kot-kot nanti bile aku dah cecah 30 tahun, aku akan mula berahsia pasal umur aku. Jadi better korang jangan lose count of my age. Ingat! 2011, I am 26 years old!!!! Hahahahaha.

:devilishgrin:

Bagi aku, aging is a really tiring but enjoyable process. I shall be proud of aging - because as year passes by everyyear, I gain extra 'years old', i gain extra maturity, i gain extra experience, i gain extra everything!

Nonetheless, for this increasing age that I go through, firstly I praise upon Allah S.W.T atas usia yang Dia bagi pada aku setakat ni. Masih lagi aku bernyawa :) Masih lagi aku menyedut Oxygen kurang tepu yang semakin dihiasi debu-debu kotaraya. Alhamdulillah.

The two persons to whom I should be extremely thankful are my parents. Tanpa diorang, aku tak lahir kat dunia ni. Tak merasa segala-galanya - melihat langit biru bertukar mendung, melihat laut biru bertukar kelabu. Heh.

Tanpa kasih sayang dan bimbingan diorang, aku tak sampai ke tahap sekarang. For all those years - of love, hardship, courage, support and endless taught, I am so proud to be your daughter! You two are the most amazing and patience persons in my life. With my stubborn and rough attitude, I guess you are so used to that. Sorry for all the trouble, for all the sadness and for all the wasted time, money and energy that I have caused along these 25 years. And please don't stop loving, caring for and teaching me. In this journey of life, there is no one that I could have maximum trust on, except the two of you. Seriously, now I really know that life is not in any way cruel and unfair, but the people in the life are..~ Mom and Dad, I love you so much!

Next, of course I should be thankful to my only eldest Abang Ejan yang dah pun got married last year with Kak Ida (well hopefully tak lama lagi they will become parents too! yey!) Dari lahir, Abang lah kawan, Abanga lah lawan. Lawan bertekak memang dah selalu. Dah kata 2 beradik je. Nak gaduh dengan sapa lagi kalau bukan dia. Hikhik~ Tapi semenjak semakin meningkat dewasa ni, kami dah memang tak pernah berlawan suara. Kalau ada yang tak sependapat pun, akan dibawa berbincang secara matang. Waaa weeeeee~ Kami are quite well behaved now kan? :)

Incik Macha juga aku takkan lupa. Even kami baru mula dan masih lagi untuk mengenali hati budi masing-masing (for about 1 year plus now,) we have been through quite a lot. He brought joy and happiness into my life. He brought me sadness and sorrow too. Hahahaha. Ada balance di situ bukan? Well, itulah kehidupan. Tanpa dugaan dalam sesuatu hubungan, kita takkan belajar apa-apa. Anyway, he haven't bring me any Tiffany ring yet. Menunggu aku habis study maybe. Lol. Kidding je Macha~ :p

And to friends yang buat that small surprise at midnight before 5th January - Anis Suhana, Anis Sya, CT K, Sya, Nads dan Ika, thank you so much girls! Small but really surprising. I was busy doing my presentation slides, when I heard a loud group of people singing Birthday song and bringing a big Secret Recipe cake into my room. Oh touching. Saya budak tua yang diraikan oleh adik-adik yang begitu muda. Hik~ Thank you so much all my darlings friends!!!

Last but not least, thanks to all my dearest family members and friends yang bertubi-tubi memenuhkan wall facebook aku, inbox handphone, message kat YM as well as email. Thank you for your thoughts, guys and girls. You rock! I rock! We rock!

Ok sekian. (Maaf takde perenggan kesimpulan atau penutup. Ini break emergency namanya! hahahaha)


| To myself, Happy 26th Birthday. Keep on rocking baby! |

4 January 2011

::: New Year 2011

4 hari dah dalam 2011. Kira masih 'new' lagi kan? Too many things to tell! Damn it! Perhaps I should return back to my normal hobby, of writing to story tell everyday. But 24 hours never seem enough. Greedy human beings kan! I know I know, I am one of them~

Lagipun banyak 'hati-hati' yang sudi membaca di sini yang perlu aku jaga. Dalam diam aku tahu kehadiran mereka walau mereka cuma diam seribu bahasa. Kadang-kadang ada banyak yang ingin dicoret, diluah dan dicerita, tetapi kehendak itu semua tersekat dek kerana takut ada hati yang terguris dengan bait-bait kata yang aku selalu lontar secara terbuka.. Hidup. Ada masa perlu juga untuk beralah - dari apa sahaja segi.

By the way, new year comes as usual. Yippi! Awal Muharram passed by earlier, if you guys ever want to realize that. Hihihi. Bazzinga!

2010. Too many stories, too much memories. Aku bersyukur atas setiap yang terjadi. Semua memang telah termaktub dalam diari takdir kita. Kita cuma hamba. Bersujud pada Dia pohon semua berjalan lancar tetapi apalah erti dunia tanpa dugaan melintas sekali sekala. Alhamdulillah. Usia kita masih dipanjangkan - mampu lagi melihat bunga api dum dam dum dam di malam tahun baru. Oh, malam Awal Muharam korang buat apa? Double bazzinga~ :)

Yang pergi jangan diduka, tetapi jangan juga ia dilupa.
Yang datang hiasi dengan cita-cita, tetapi jangan juga ia terlalu dipuja.
Because life is all about balance. BALANCE and BALANCE!

Azam tahun baru? Well I actually never have a proper listed azam. I just wish I could be someone better everyday, thus I have a new azam each day. Again, I am quite greedy in my own way.

Baru masuk tahun baru, dah macam-macam cerita. Kelakar, gembira, sayu, pilu. Hidup oh hidup. Terus sahaja berwarna warni. Biar aku punya cerita yang satu hari aku bangga mau kabar pada semua. Jatuh bangun. Cekal tabah. Lumrah.

Haa azam untuk ketika ini. STOP WRITING - Checked!

:devilishgrin:


| Tomorrow I am another year older. Oh Allah, shower me with your blessings. And shower all people around me with countless blessings too. I dont want to be extraordinary. I dont want to be special to everyone. It is enough if there is at least someone who makes me be the 'special' in that someone's heart. |