16 August 2011

::: Dalam Hati Penuh Pelangi

The weekend from 12th to 14th August had just ended.

I am contented.
Very contented.
Short but meaningful.
We shared laughter.
We shared moments.
We shared love.
We shared life.

Dalam hati ada pelangi.
Warna warni.
Jarang-jarang rasa begini.
Pabila ada mesti dihargai.
Pabila tiada takut ditangisi.
Dalam hati ada pelangi.

Thank you Incik Macha, for entertaining my family and me.
You will always be my precious, Insya-Allah.

:blush:


| the blessing from my family |

11 August 2011

::: More Blessings

Ramadhan penuh dugaan. Ramadhan penuh keimanan.
Ramadhan penuh ibadah. Ramadhan penuh barakah.
Insya-Allah.

Dah lebih seminggu umat Islam melawan nafsu serakah. Adakah anda di kalangan yang berjaya? Jangan dok berjaya tang tahan lapar dahaga je. Mek-mek semua tahan la jugak lidah dan bibir mungil tu daripada berkata-kata benda tak berfaedah. Sok sek sok sek mengumpat janda kat hujung kampung. Pabila petang, semua bagai kena rasuk beli macam-macam juadah kat bazaar Ramadhan. Haaa markah dah kurang ke C- dah tu.

Lagi satu. Aku tengok, aku perati. Ramai yang berpuasa di bulan Ramadhan, tetapi di kalangan itu cuma sekerat sahaja yang menunaikn Rukun Islam Kedua - solat 5 waktu. Jadi, di mana letaknya sebenar-benar ibadah kita? Puasa sungguh-sungguh, solat yang wajib tu pun sungguh-sungguh la jugak yer.. Jom sama-sama kita beringat sebelum terlambat~

:please:

Dah lama tak update pasal study, kan? Aku masih student. Alhamdulillah dah habis postings District and Family Medicine, Clinical Diagnostic Lab, Geriatrics, and Dermatology. Sekarang kitorang tengah buat Community Medicine and Public Health posting. 20th August, pergi Sibu lagi. But for a total of 8 weeks only. Then gonna come back to Kuching for another new posting.

Study is getting tougher, but as always, I am playing it cool! LOL. Or shall I say 'I am playing it playfully'? Ops~ I may leave it there! You decide!

And my first baby nephew, Baby Ilan Nufail bin Riezan is growing well and cute! He came over again for 2 nights stay during the last weekend. Walaupun badan sangat penat and mengantok sebab the whole weekdays tu tak berapa nak tidur (of course lah due to doing my last minute revision for exam hahaha), tetapi Kak Usu tetap maintain!

But Baby Ilan Nufail is definitely my 'unique amazing medicine of happiness!' Today, on the 10th of August 2011, he is at 20 days old~ Not THAT OLD! Hikhik..

Baby Ilan Nufail bin Riezan at 19 days of age :)
Looking handsome & stylish!


Ok, dah lah mek oii.. Laptop dah panas mendidih! Tangan aku dah melecur! Tadaaa~


| contemplating the weekend to come! dating~ :p |

3 August 2011

::: Ramadhan Is Time For A Good Change

Alhamdulillah. Masih berjuma Ramadhan yang seterusnya. Kepada all Muslims, semoga ibadah kita diterima Allah S.W.T. Insya-Allah.

Well, this is a month of testing, as said. True indeed. Menguji menahan segala jenis nafsu. Pelahap, pemarah, pengutuk, penyepak, pemalas, dan segala jenis pe- yang negatif..

Aku pun tak terlepas dari segala ujian. Tapi so far, ada juga benda-benda yang menguji masih boleh aku kawal dengan penuh gelak ketawa dan keinsafan. Duduk diam, fikir positif, istighfar panjang. Mujarab. Semoga terus berkekalan.. Amin..

++++++++++++++++++++++++++++++

It was at about 3.30 am and I am still amazingly happy!

Last weekend, my baby nephew, Ilan Nufail bin Riezan and his ibu ayah came over for a 2 night sleep. Really happy!!! I became his baby sitter for that stay. Mandikan dia, susukan dia, tukarkan lampin dia, dukung dia, tidurkan dia.. Of course with helps of everyone. Memang sangat enjoyable to pamper my own baby nephew! Dah 26 tahun baru merasa anak buah yang pertama, dah pasti aku jadi jakun sebegini~ Heh.

Tepat Jumaat lepas, 29 Julay 2011, Baby Ilan Nufail dah berumur 1 minggu 1 hari. And he is growing healthily and happily!

And me, his Kak Usu (no no not MAK USU! aku muda lagi la weh! hahaha) is missing him everyday! Walaupun Khamis dan Jumaat ni exam lagi, tetapi agak kurang dipeduli demi si sepet comel baby nephew aku tu~

:woooh:

Takat ni je la aku membebel babun. Selamat bersahur, selamat berpuasa di bulan Ramadhan, selamat menahan diri daripada mengorek hidung, selamat mengawal nafsu serakah, selamat berbuka di waktu Maghrib (sahaja!) dan selamat bertarawikh di malam hari!!

Chalo chalo~


| rindu pada Ramadhan akhirnya tertunai lagi :) |