18 December 2012

::: Hidup Sekarang

Ingat lagi pasal Pak Dollah bimbo? Kalau tak ingat, maksudnya korang dah lama tak jenguk blog aku. Hehehe. Anyway, Pak Dollah kirim salam. katanya busy sungguh lately ni, jaga lembu and kerbau kat kandang. Banyak yang tengah sarat mengandung dan ada yang sedang dalam pantang. Currlasstt kan nyah! Macam mak budak sangat lembu-lembu dia, siap berpantang!

Ok cerita Pak Dollah dah tamat. Semoga Pak Dollah dan isteri bahagia selalu..

+++++++++++++++++++++++++

Sekarang aku tinggal 2 postings before finishing meds school. Currently doing Emergency and Trauma Posting. A very great experience. Memang aku sangat minat even since di Leicester dulu pun, posting A&E  yang aku paling enjoyed. Now it is still the same despite the different country.

Bezanya sekarang, di sini opportunity nak buat apa segala procedure sangatlah luas. From simple things like venepuncture, cannulation, arterial blood gases, urinary catheter insertion to a more critical ones for instance toileting and suturing, CPR, intubation etc, semua diizinkan. 

Sini semua independent. Kalau yang simple-simple tu, tak perlu ada supervisor kat sebelah pun tak apa. Janji rajin buat kerja. Di UK dulu, lain pulak system dia. Mungkin sebab kat sana, patient terlampau educated. Ethical issue adalah satu taboo yang semua orang nak elakkan.

So far, semua enjoyable eventhough pada almost all shift aku kat Red Zone, mesti ada patiebt crashed and akhirnya berjumpa Pencipta. Sedih? Tak lah sedih mana. Mungkin dah immune. Tinggal empathy je lagi berbaki.

Otak pun kurang larat sikit nak absorb semua facts. Penuh dah memory. Kena buat back up data ni before autoreformat. Paiseh!

+++++++++++++++++++++++++



Ilan Nufail is now at 1 year 4 months. Growing healthily, Alhamdulillah. He is everything to the family. The centre of attraction, the centre of financial spending course, the centre of fun and joy, semua lah dia jadi centre. No, I am not jealous, because I think he deserves the best rather than me.

May he be the one who we wish him to be. Dan semoga dia dapat adik cepat-cepat juga. Hehehe baby girl, perhaps? Mak Usu menunggu dengan kurang sabar. Nanti Ilan Nufail ada la kawan untuk main kat rumah... =)


| all kids, you are so special |