11 July 2011

::: Ketut Oh Ketut


Tahu siapa Ketut? Bukan Kentut! Kentut tu tabiat buang angin merata ikut anus. Oh ya, aku tahu siapa suka kentut. Engkau ada? Pui.

By the way, aku bukan mahu cerita tentang Ketut di dalam movie Eat, Pray, Love.. Tapi ini tentang MARUAH & HARGA DIRI seorang kita, seorang manusia. Iya, topik memang jauh menyimpang. Biarkan!!! Aku tiada tajuk lain sebab otak tengah marah pada Apple kerana wujudkan iPhone yang bongek bongek tak boleh video call ke handphones lain melainkan suku sakat sepapat sepuput Apple sahaja. Tamak haloba bukan!

Berbalik kepada topik sebenar. Sangat subjektif definisi MARUAH & HARGA DIRI. Ko ingat ko boleh laku dengan harga 82 sen? Ko ingat maruah ko terletak pada tebal bedak 1.3 inci atas pipi penuh jerawat engkau tu? Kalau itu yang engkau fikir, sah, ko perlukan kamus Dewan Bahasa & Pustaka Edisi Ke-9. Dan juga memerlukan tunjuk ajar dalam kehidupan. Bawak-bawaklah berguru ye nak..

Tinggi amat nilai kedua itu untuk setiap dari kita berjaya memberi tafsiran paling benar dan padu. Tak payah lah aku susah-susah terangkan apa maksud harga diri, apa maksud maruah peribadi. Ko ada mata, ada tangan, google sendiri! Perihal updates BERSIH bukan main laju tangan ko godek sana sini! Kutuk sana kutuk sini. Amboi! Suruh belajar tentang ilmu sebenar, mengelat!!!

Hanya sepotong ayat yang aku mahu kongsi..

"Duhai Suami, engkaulah penjaga dan pelindung harga diri seorang Isteri. Jangan dihina, jangan dimaki kerana mereka asalnya dari tulang rusuk kiri kamu sendiri. Dan wahai Isteri, maruahmu kelak letaknya pada bimbingan si Suami. Taat padanya selagi dia masih di jalan Allah yang terus hakiki."

Waallahualam.

:sorry:


| not for sell |