10 March 2010

::: Kualiti Keputusan SPM

Incik Macha kata esok results SPM akan keluar. All the best untuk adik Incik Macha dan mereka-mereka yang berkaitan.

Oh ya, mungkin patut wish Best of Luck to all the teachers too.. If results students gempak, yang diwawancara hanyalah pelajar yang cemerlang tu.. Cikgu nya di mana? If results teruk pulak, cikgu la yang dikejar dek pihak kementerian, pihak sekolah dan ibubapa. Pelajarnya pula?

Untuk yang dapat results membanggakan pada esok hari, sekalung tahniah. Untuk yang kecewa sebab tak dapat apa yang dihajati, jangan putus asa. Yang cemerlang, jangan bongkak. Yang kecundang, jangan berundur! Itu nasihat aku, dari seorang kakak yang tak punya adik (erk?).

Kejayaan di peringkat SPM 'kurang' menjanjikan apa-apa. Sila percaya. Aku bukan bercakap kosong. Aku bercakap dari pengalaman. Bukan ingin merendah-rendahkah tahap kualiti SPM, tapi jangan jadikan SPM sebagai pengukur kejayaan korang di masa hadapan. Cukuplah kalau korang jadikan results SPM tu sebagai batu loncatan. Sekadar meloncat, korang belum mampu terbang~ Sila jangan cuba terjun dari bumbung KLCC. Nescaya mati.

Sesungguhnya cabaran di dunia persekolahan jauh berbeza dengan dugaan di peringkat yang lebih tinggi. Shall I say to the last year's SPM candidates who later want to purse their studies in colleges/universities, 'I Welcome You to the Resposibility and Independence!'

Tak semua yang berjaya dengan segulung ijazah, mampu menjadi seorang insan. Pengalaman dari tepi jalanan, itulah sebaik-baik kejayaan..

Jangan dikira berapa tahun lamanya perjalanan hidup kita. Tapi kiralah nilai hidup yang mampu kita bina di sepanjang tahun perjalanan itu.


| all the best! |