2 April 2010

::: My Tribute To Din Beramboi

Tepat on the 1st April, itulah kali pertama aku merasa pengalaman menjadi salah seorang dari team doctors & nurses yang sedaya upaya menyelamatkan nyawa seorang makcik with cardiac arrect. Namun kami tak berjaya melawan ajal dari Tuhan.

Then 30mins after 1st April ended, the whole Malaysians were in shock bila Din Beramboi telah disahkan kembali ke Rahmatullah. Innalillah...

Aku dilahirkan dalam era watak 'Pak Cik Din' dalam majalah Ujang menjadi seribu tanda tanya. Siapa Din Beramboi? Benar-benar wujud atau cuma satu watak kartun? Watak kartun yang terkenal dengan rambut pacak-pacak serabai, selipar tergantung di sebelah lengan, kadang-kadang ada periuk disangkutkan di leher, bunga terselit di sebelah telinga.. Berlaku perebutan hakmilik antara Din Beramboi dan Ujang. Tapi di sudut hati aku, watak Pak Cik Din itu terlalu sinonim dengan Din Beramboi. Tak kira siapa betul atau salah, aku tetap akan bayangkan Din Beramboi setiap kali aku terlihat watak tersebut.

Tiba satu ketika, Din Beramboi muncul di TV. Saat itu kali pertama aku lihat siapa dia.. Oh itu orangnya.. Namun dia agak kurang menyerlah ketika itu. Several years afterwards, Din Beramboi bermula dengan menjadi DJ di THR. Satu persatu anak tangga dipanjat. Menunjukkan taring jenaka dalam bidang seni Malaysia.

Then Afdlin Shauki tarik Din Beramboi masuk rancangan Spontan. Dia adalah penyeri di kebanyakan episode. Lagi-lagi dalam part Demonstratasi. Siapa yang beriya-iya menjadi tangan yang sangat durjana mengenakan rakan-rakan lain kalau bukan dia. Gila-gila. Tapi itu memang asli. Itu yang memang kita cari. Bukan plastik dalam seni.

Menjadi pulak DJ di radio Era bersama Aznil Haji Nawawi. Pagi-pagi sudah bising. Happy. Itu jugak yang kita cari di saat mood pagi masih lena dalam kemalasan..

Kemudian menjadi juri tetap di Raja Lawak Musim Ke-4. Siapa yang sanggup baling kerusi bila tak puas hati kat budak-budak yang datang ke ujibakat kalau bukan dia. Siapa yang main lari-lari kejar mengejar di lokasi uji bakat dan jatuh tersembam tapi masih cool - dia juga. Siapa yang selalu menjadi watak juri 'gila' sambil panjat kerusi, sembur air ketika bagi komen kat para peserta Raja Lawak - pasti dia juga.

Wuhai Beramboi! baru beberapa episode disiarkan. Itu rancangan pertama di atas nama dia sendiri. Sambutan memang boleh tahan. Aku pun download setiap minggu. Din Beramboi baru nak cuba mengorak langkah seperti Aznil Haji Nawawi & AC Mizal yang punya rancangan trademarks masing-masing.

Tak lupa juga game show Mandi yang hosted by him too. Anugerah Bintang Popular Berita Harian pun belum kunjung tiba. Ini mungkin kali pertama Din Beramboi tersenarai setelah sekian lama menyumbang dalam industri Malaysia. Tapi dia pasti takkan hadir di Genting nanti.. Cuma semangatnya mungkin masih dibawa oleh semua pengkarya seni kita.

Din Beramboi laid to rest in peace. Pulanglah dia mengadap Pencipta yang memberikan nyawa serta bakat seni dalam jiwanya. Biar hilang jasad, namun karya Din Beramboi serta watak Pak Cik Din dalam majalah Ujang akan tetap aku ingat, akan tetap buat aku ketawa sampai bila-bila.

Tika dia sedang ligat memanjat tangga, dia jatuh menyembah tanah terus ditimbus ke dalam pusara. Jangan persoalkan kenapa. Itu sudah tertulis. Mungkin arwah Din Beramboi akan lebih berjaya di sana. Jangan dikenang saat jatuh hidupnya. Ingatlah pada detik-detik dia memberikan kita sekelumit rasa gembira, tersenyum dan ketawa. Ingatlah.

Aku bukan memuja sesama manusia. Aku cuma salah seorang dari mereka-mereka yang cintakan bakatnya. Insya-Allah.. Al-Fatihah~

:sorry:


| hilang |