19 April 2010

::: Itu Bukan Kisah Kita

Hidup ni merata-rata orang selalu menjaja cerita. Yang baik, yang buruk, semua ada. Tapi kebanyakannya semua indah-indah. Diakhiri dengan penutup yang mencecah klimaks konon sampai tak boleh lupa.

Hey budak-budak kecik yang baru belajar erti dunia serta orang-orang tua yang masih leka tak sedar usia. Jangan mabuk angan. Itu cerita. Sok sek sok sek pujangga..

Dalam hidup sebenar, takde jalan yang sentiasa lurus. Even highway pun kadang-kadang ada corner. Tak gitu? Nak hidup, kena pandai main tukar-tukar gear macam kita drive kereta (opss ini untuk kereta manual saje). Ada tempat boleh pecut guna gear 5, ada tempat kena jadi kura-kura, ada tempat kena tekan hon sampai orang tu pekak, ada tempat kena diam-diam sudah..

Hidup ni semuanya bertapak pada istilah 'berani mencuba'. Sebab kita tak tau apa yang sudah Dia tentukan di depan sane.. Kita cuma rancak merancang. Gah bercakap. Hebat berbincang. Tapi noktah hujungnya, semua belum dalam kepastian.. Kalau tak berani mengorak langkah mencuba, tak bergerak la jawabnya. Bila tak bergerak, nanti kematu bontot korang tu. Bila dah kematu, jadi tak laku. Sanggup?

Maka, aku mengucapkan selamat berjaya kepada rakan-rakan yang sedang & akan berperang dalam exam. Eh. Adakah ucapan aku tu tak selari dengan kata-kata falsafah yang telah aku cipta di atas?

:ha?:

Argh, tidak mengapa. Apa-apa pun, semoga berjaya! Jangan berhenti mencuba!


| all the best semua! |